Thursday, March 30, 2006

Som lovat...



Omtalad, debatterad, älskad & hatad har den här boken väckt starka känslor runt om i hela världen. Första gången jag hörde talas om den var när den rekomenderades av svenska moderådet och redan då tänkte jag att; Oj, den här boken måste ha ett störande budskap. Vilket ofta tycks vara fallet med saker som blir så stora och som av media sägs bara MÅSTE läsas. Själv har jag gång på gång blivit indragen i diskutioner om boken på grund av min kristna tro och det faktum att boken tar upp frågan om hur vida Jesus bara var en vanlig människa istället för den gudason han säger sig vara.

Efter att ha hamnat i otaliga diskutioner om denna bok, har jag nu slutligen läst den. Jag kan förstå att det är en bok som väcker starka känslor men också att den fängslar så som den faktiskt gör. Bokens författare, Dan Brown har en oerhörd förmåga att fånga sina läsare och att avsluta vart kapitel i boken på ett sådant sätt att det känns omöjligt att släppa den för att man bara måste få veta vad som händer i nästa kapitel.

Blandningen av fakta och påhittad roman känns som ett smart drag för att medvetet eller omedvetet få läsaren att tolka hela boken som fakabaserad. Det är hur som helst spännande att läsa om alla koder och om Da vincis liv. Man får snabbt en känsla för huvudpersonerna vilket gör att man blir extra angelägen att se hur det går.

Så, alltså... även om jag som ni förstår inte tror att Jesus hade barn med Maria Magdalena så måste jag säga att det är en intelligent skriven bok, den är spännande och helt klart underhållande!
Boken får fyra av fem dromendarer :-)

Wednesday, March 22, 2006

Morgonlycka..


Det har börjat bli varmare i Göteborg. Solen lyser och värmer mig i ansiktet när jag går till jobbet. Det gör det lättare att le när man kommer utanför dörren.
En av nackdelarna med att inte längre arbeta inne i stan är bristen på gott kaffe, till råga på allt har alla cafeer stängt när jag går till jobbet vilket gör det omöjligt att få en riktigt lyckad kaffe innan dagen börjar. Men idag var lyckan på min sida... jag tog en lite senare buss och en snäll kvinna på Pour Bon släppte in mig och fixade en "grande latte" trots att de inte ännu öppnat för dagen. Det är kärlek!
På grund av en sån (kan tyckas liten) sak var det omöjligt att få ner mitt nöjda leende denna morgon trots att bussen var sen, busschauffören skrattretande sur och bussen överfull. Detta är ytterligare en anledning till att jag älskar Italien, där har människorna förstått vad en sån glad sak som gott kaffe kan göra för dagen!

Monday, March 20, 2006

Nedräkningen har börjat...

Redan nu märker jag att min nedräkning till "favorit i repris" resan till Italien startat. Jag gillar spontanresor... när man kommer på att man har lite tid och pengar över, så man helt enkelt bara åker iväg. MEN det är skönt att ha en resa att se fram emot... längta... drömma lite...

Det ger känsla att mitt i arbetet plötsligt komma på att det inte är så farligt länge tills man sitter på en uteservering högt över havet, kvällen är alldeles ljuvligt varm, det ömmar i skinnet och man sitter med något kallt att dricka och doppar sitt nybakta bröd i olivolja och salt under tiden man väntar på maten... underbara känsla!

Pao, min vän... jag behöver knappast säga mer...

Monday, March 13, 2006

Stolthet & fördom

I fredags var jag och såg filmen "Stolthet & fördom". Leendet dröjer sig fortfarande kvar på mina läppar när jag tänker på filmen, historien, personernas kärleksöden och karaktärer. Inser vad somliga förmodligen listat ut, jag är en obotlig romantiker. ..

Jag blir alldeles lycklig av filmer om stor kärlek... den typen av kärlek som innehåller stor passion, förlägenhet, engagemang och omtanke. Den typ av kärlek som övervinner både stolthet och fördom...

Gå och se den... och njut av såväl kostymeringen, miljöerna
som de underbara kärlekshistorierna.

Tuesday, March 07, 2006

När kylan blir obeskrivlig...

Så fort jag sticker näsan utanför dörren drar jag mig instinktivt tillbaka... kylan väller emot mig som en avskyvärd fiende! Men ut måste jag... det är samma sak varje morgon den här perioden. Kylan får mig att vilja svära, jag vet inte varför, allt jag vet är att jag önskar, mer än annat just nu, att det vore sommar. Jag önskar att jag var ledig i minst två veckor och att jag hade en mysig sommarstuga i närheten av havet, där skulle jag samla mina vänner och sola, bada, göra små utflykter och på kvällen grilla i trädgården. Ljuva, underbara sommarkvällar... hela året runt, det vore fint!

Thursday, March 02, 2006

VARFÖR?

Igår vid lunchtid blev en tjej i trettioårsåldern våldtagen inne på en toalett på åhlens i göteborg. Man vill inte tro att det är sant! Var har det gått så snett, hur kan ondskan få röva och förstöra så mycket av det rena, det vackra?

Sex, något som jag personligen tror från början var en gåva från Gud till människorna för att hjälpa två människor att hålla ihop. Att dela med en person något som man inte delar med alla andra. Något fint, rent mellan två personer som lovat varandra sin trohet.

Att media fullkomligt bombaderar oss med sensualitet, löften om njutning och anspelningar på sex tror jag personligen på intet sätt gagnar oss människor. Inget får vara privat. Man tröttnar innan man vet ordet av. Vad än värre är, makt och pengar, våld och osunda begär får styra och beröva människor det fina, det rena. Jag bara ber för de som utnyttjas, fyllts av skräck eller inte knappt vågar gå ut för att risken att bli berövad något värdefullt tydligen kan hända vid vilken tid och på vilken plats som helst. Till och med vid lunchtid på åhlens.
Feel for you!